Субота, 04.05.2024, 00:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт профкомітету ОЗ "Дихтинецький ліцей"

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


09:17
Додаткове роз'яснення вчителі пенсіонери

                                                                            Керівникам закладів освіти   Головам первинних профспілкових організацій                                                                                

     У зв’язку з запитами з місць та з метою усунення різного тлумачення щодо трудових відносин з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, та з якими з 1 липня 2020 року припинено безстрокові трудові договори   і укладено строкові до 30 червня 2021 року, додатково роз’яснюємо.

Верховний Суд України у своїй судовій практиці наголошує, що чинним трудовим законодавством не передбачено обов’язку роботодавця повідомляти працівника про закінчення дії строкового трудового договору.

Закінчення строку трудового договору припиняє трудові відносити тоді, коли вимогу про звільнення заявила одна зі  сторін трудового договору – працівник чи роботодавець. При такому волевиявленні однієї зі сторін друга сторона не може перешкодити припиненню трудових відносин. Тут доречним є належно оцінити рішення роботодавця, оскільки він не вправі зловживати у цьому випадку і брати до уваги як належне виконання педагогічним працівником обов’язків, покладених на нього трудовим договором, так і рекомендації педагогічної ради, профспілкового комітету тощо.

Але альтернатива звільненню завжди є. А саме:будь-коли до закінчення строку трудового договору сторони можуть за взаємною згодою вносити зміни та доповнення до нього, зокрема і щодо його строку.

Якщо договір було укладено в письмовій формі, то сторони укладають додаткову письмову угоду про внесення до нього змін у частині строку його дії. В цій письмовій угоді, яка є невід’ємною частиною трудового договору, сторони визначають новий строк його дії.

Треба взяти до уваги!

Додержання письмової форми є обов’язковим лише у випадках, перелічених у частині 1 статті 24 КЗпП, зокрема у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі, при укладенні трудового договору з неповнолітнім, при дистанційній роботі, а також на строк альтернативної служби.

Тобто, за відсутності бажання працівника роботодавець немає права вимагати укладення письмової форми строкового трудового договору.

Якщо строковий трудовий договір було укладено тільки шляхом видачі наказу й ініціатива про зміну строку його дії надходить від працівника, такий працівник має подати на ім’я керівника установи, організації письмову заяву про це.

Отже, коли йдеться лише про продовження строку дії трудового договору, то в останній день роботи працівника за строковим трудовим договором на підставі додаткової угоди чи письмової заяви працівника видається наказ про продовження строку дії такого договору. У наказі зазначається підстава продовження строку трудового договору та зазначається його новий строк.

Водночас зауважуємо, що якщо навіть відбулося звільнення педагогічного працівника після закінчення строку дії трудового договору з ним і працівник отримав повний розрахунок,у сторін завжди залишається право на укладення строкового трудового договору на новий строк.

Висновок:

а) трудові договори з педагогічними працівниками, яким виплачується пенсія за віком, укладалися у 2020 році на певний строк згідно вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту».

б)до закінчення строку їх дії цей строк можна продовжити або ж після закінчення строку його дії укласти новий договір.

в) звільнення по закінченню строку дії трудового договору може мати місце з ініціативи працівника.

г) звільнення по закінченню строку дії трудового договору може мати місце з ініціативи роботодавця , але воно вимагає врахування інтересів працівника, його відношення до роботи, рекомендації громадських і профспілкових формувань закладу освіти тощо.

 

2. Щодо права на відпустку педагогічного працівника у зв’язку з закінченням строку дії трудового договору.

Міністерство соціальної політики України «Щодо закінчення строкового трудового договору» у листі від 31 січня 2012 р. № 30/13/133-12 наголошує про наступне:

« відповідно до частини другої статті 3 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору невикористана відпустка може за його бажанням надаватися й тоді, коли час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору. У цьому випадку чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки.

Отже, цією нормою передбачена можливість надання за бажанням працівника невикористаної відпустки при його звільненні у зв’язку із закінченням строку трудового договору, а не обов’язок роботодавця, як у частині першій вищезазначеної статті.»

Виходячи саме з цієї позиції правового тлумачення норми частини другої статті 3 Закону України «Про відпустки», обком профспілки у попередньому листі рекомендував керівникам закладів загальної середньої освіти спочатку продовжити дію строкового трудового договору з педагогічними працівниками, пенсіонерами за віком, потім надати їм щорічну відпустку , виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення, а по закінченню відпустки за взаємною згодою продовжити строк дії трудового договору на новий термін.

 

Юридична служба Чернівецького обласного комітету профспілки працівників освіти і науки

31.03.2021

 

 

Переглядів: 217 | Додав: Mykola | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930