П`ятниця, 03.05.2024, 18:53
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт профкомітету ОЗ "Дихтинецький ліцей"

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


11:16
Роз'яснення щодо надання відпустки за строковим трудовим договором

Керівникам ЗЗСО

Головам первинних

профспілкових організацій

Надання відпустки педагогічному працівнику, який працює на умовах строкового трудового договору

В зв'язку з закінченням 30 червня 2021 року строкових договорів з педагогічними працівниками, які були укладені відповідно до Прикінцевих положень Закону України "Про повну загальну освіту", на місцях виникають питання щодо права вказаних працівників на отримання щорічних відпусток та матеріальної допомоги на оздоровлення.

Як практично вирішити це питання в інтересах педагогічних працівників ?

З огляду на те, що тривалість щорічних відпусток педагогічних працівників складає 56 календарних днів, а строковий трудовий договір закінчується 30 червня, в числах 10-15 червня поточного року педагогічний працівник-пенсіонер за віком звертається до керівника закладу загальної середньої освіти із письмовою заявою про продовження з ним дії строкового трудового договору до 30 серпня 2021 року.

На підставі звернення працівника керівник закладу видає наказ про продовження дії строку трудового договору до вищевказаної дати.

Наступним кроком керівника є видача на підставі письмового звернення працівника наказу про надання щорічної відпустки та виплату матеріальної допомоги на оздоровлення.

По закінченню щорічної відпустки за письмовим зверненням працівника роботодавець вправі укласти новий строковий трудовий договір від 1 до 3 років. Зауважуємо, що у даному випадку укладення з педагогічним працівником трудового контракту не передбачено чинним законодавством.

До уваги! При укладенні  строкового трудового договору після 30 червня 2021 року керівник закладу освіти вже не зв'язаний мінімальним строком до одного року, який випливав у 2020 році з вимог Прикінцевих положень Закону України "Про повну загальну освіту". Проте, тут діє обмеження щодо максимального строку для укладення строкового трудового договору ( до 3 років).

Які дії роботодавця у разі відмови працівнику у переукладенні строкового трудового договору?

Припинення трудового договору по закінченні строку не потребує заяви чи якогось волевиявлення працівника. Свою волю на укладення строкового трудового договору він вже виразив, коли писав відповідну заяву. Одночасно він виразив і волю на припинення такого трудового договору по закінченні строку, на який він був укладений.

Але тут роботодавцю  потрібно діяти з соціальною відповідальністю, тобто враховувати і інтереси педагогічного працівника.

Адже відомо, що згідно законодавства у випадку отримання компенсації за невикористану відпустку, працівнику не виплачуються «оздоровчі». Тому, що  основною умовою, за якої виплачується матеріальна допомога на оздоровлення, є факт надання працівникові щорічної відпустки (повністю або її частини).

І якщо керівник закладу освіти видасть 30 червня 2021 року наказ про звільнення педагогічного працівника у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору, п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України, то вчитель замість реального отримання відпустки і матеріальної допомоги на оздоровлення отримає тільки компенсацію за невикористану відпустку.

Діяти роботодавцю слід за тієї ж схемою , що і для тих працівників, з якими буде продовжений строковий трудовий договір.

1)10-15 червня поточного року педагогічний працівник-пенсіонер за віком звертається до керівника закладу загальної середньої освіти із письмовою заявою про "продовження з ним дії строкового трудового договору до 30 серпня 2021 року;

2) керівник видає наказ про продовження дії строку трудового договору до вищевказаної дати;

3) керівник видає наказ про звільнення у зв'язку з закінченням строку дії трудового договору в останній день відпустки.

До уваги!

Наказ про надання щорічної відпустки і наказ про звільнення мають різні строки зберігання: 5 і 75 років відповідно ( Перелік, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5). Тому поєднувати дві події (щорічна відпустка + звільнення) в одному наказі недопустимо!

Спочатку видавайте наказ про відпустку з тим розрахунком, щоб своєчасно виплатити відпускні (за три дні до початку відпустки, ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки). Ближче до завершення відпустки видавайте наказ про звільнення.

 

Виконавець: Безручак В.В. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 181 | Додав: Mykola | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930